Munkavédelmi szabályok aktualitásai

Az elmúlt időszakban számos változás történt a munkavédelmi szabályozás terén, amelyek érzékenyen érinthetik az egyes munkáltatókat és belső szabályozási megoldásaikat is. Összeállításunk a legfontosabb változásokra kívánja felhívni a figyelmet.

 

A 2016. évi LXXIX. törvény számos változtatást léptetett érvénybe, amelyek a foglalkoztatással kapcsolatos jogszabályokra vonatkoznak, s ezáltal a munkaadók széles körét érintik. A módosítások legfőbb indukálója az Európai Unióhoz köthető integráció, s az uniós jogalkotás terén egyre erősödő munkavédelmi és foglalkoztatást érintő jogharmonizáció. A júliusban hatályba lépő változások mostanra rendkívül aktuálisakká váltak, hiszen a törvény számos rendelkezése fél éves türelmi idő után válik számon kérhetővé a munkáltató szervezeteken.

A munkavédelmi törvényt érintő módosítások leginkább a már korábban is létező munkavédelmi képviselő intézményét érték. A munkavállalók saját maguk közül választott, munkavédelemmel kapcsolatos érdekeik képviseletére jogosult képviselőjének választását a megújuló szabályok alapján már azoknál a munkáltatóknál is le kell folytatni, ahol a munkavállalók létszáma legalább húsz fő (a korábbi 50 fővel ellentétben).

Fontos szabály, hogy a választás megtartása a munkáltató kötelezettsége, és azoknál a munkáltatóknál, ahol most választanak először ilyen képviselőt, 2016. december 8-áig le kell annak zajlania. 20 fő foglalkoztatotti létszám alatt a választás nem kötelező, de kezdeményezhető.

Változtak a munkabalesetek kivizsgálására vonatkozó szabályok is. Míg a korábbi szabályozás esetében csupán a súlyos vagy több személyt érintő munkabalesetek kivizsgálása tartozott munkabiztonsági szaktevékenységhez, s így azt csak munkavédelmi szakképesítéssel rendelkező személy végezhette el, addig a jelenlegi szabályozás alapján valamennyi munkabaleset kivizsgálásához szükséges igénybe venni a megfelelő jogosultsággal rendelkező szakértőt. A vizsgálatban részt kell vennie a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást biztosító orvosnak is.

Módosult a munkavédelmi hatóság jogköre és ehhez kapcsolódó bírságolási lehetőségei is: a munkavállalói mulasztások során a hatóság immár közigazgatási bírságot szabhat ki a szabálysértő munkavállalókkal szemben.

 

További információkért, illetve kérdés esetén forduljon bizalommal kollégáinkhoz, elérhetőségeik ide kattintva érhetők el.

up