Megújul az autóipari minőségirányítási szabvány!

Az irányítási rendszerek területén az utóbbi időben több szabvány is módosításra került, illetve fog kerülni – így például az ISO 9001 vagy 14001, illetve a közeljövőben az OHSAS 18001. A rendes felülvizsgálatok keretében kibontakozó újításokra elsősorban a korszerűsítés és az irányítási rendszerek integrálhatóságának céljából volt szükség.

A szabványok módosulásának sorában a következő, az ISO/TS 16949:2009 nemzetközi szabványt leváltó IATF 16949:2016 autóipari minőségirányítási szabvány. A megújuló szabvány az immár IATF (Nemzetközi Gépjármű Különbizottság) általi, végleges kiadásának tervezett időpontja 2016 decembere. Annak ellenére, hogy az új autóipari szabvány már nem a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) égisze alatt kerül kibocsátásra, várhatóan továbbra is meghatározó jelentőségű lesz az autóipari szektorban tevékenységüket végző szervezetek megfelelőségének bizonyítása során. Az IATF 16949 2016. évi kiadása összhangba kerül az ISO 9001:2015 szabvánnyal, igazodik hozzá struktúrájában és követelményeiben egyaránt.

A kapcsolatot tovább erősíti, hogy a korábbi autóipari szabvány szerinti tanúsítványok érvényessége az ISO 9001:2008 szabványhoz hasonlóan 2018. szeptember 14-ig lejár. Legkorábban 2017. január 01-jétől kerülhet sor áttérésre a tanúsított szervezeteknél, így nem egészen két év áll rendelkezésre az átállásra. Ugyanakkor 2017. október 01-jétől kezdve már csak az megújult szabvány követelményei alapján lehet tanúsítványt szerezni. A tanúsítási követelmények részleteiről 2016 novemberében várható az IATF részéről útmutatás.

A szabvány-felülvizsgálat során az autóipari szabvány alkalmazásában érintett felek véleményét is kikérték, és törekedtek az ISO 9001:2015 követelményeihez való illeszkedésre. A nemzetközi szabvány megújításának célját az előkészítő dokumentumok olyan minőségirányítási rendszer kifejlesztésében mutatják, amely:

  • biztosítja a folyamatos fejlődést,
  • hangsúlyt fektet a hibák (nemmegfelelőségek, „defect”) még hatékonyabb megelőzésére,
  • autóipar-specifikus követelményeket és eszközöket tartalmaz,
  • elősegíti az eltérések és selejtek számának csökkentését a beszállítói láncban.

A fent felsoroltak eléréséhez, illetve az autóiparban felmerült több problémának megoldása érdekében az IATF 16949:2016 új követelményei között találhatjuk a következőket:

  • Követelmények biztonsági vonatkozású alkatrészekre és folyamatokra
  • Fokozott termék-nyomonkövetési követelmények a legújabb szabályozási megoldásokkal összhangban
  • Követelmények beágyazott szoftvert tartalmazó termékekre vonatkozóan
  • NTF („nem találtunk problémát”) és autóipari irányelveket felhasználó garanciakezelési folyamat
  • Beszállítói lánc kezelésével és fejlesztésével kapcsolatos követelmények tisztázása

Az ISO/TS 16949:2009-ről IATF 16949:2016-ra való átállást segítendő, az IATF honlapján átállási stratégiát tettek közzé, melyet angol nyelven ide kattintva érhetnek el az érdeklődők.

Ha kérdése merül fel, keresse bizalommal kollégáinkat elérhetőségeiken!

up