Új jogszabály lép hatályba a közúti árutovábbítás területén

2016. június 6-án került kihirdetésre a közúti árutovábbítási szerződésekről szóló jogszabály, amely egy 1981. évi rendeletet vált a terület szabályozásában. Az új norma július 1-jével hatályba lép, s számos új, garanciális elemet tartalmaz, amely hozzájárulhat a közúti fuvarozást végző személyek, szervezetek és szerződő partnereik problémamentesebb, átláthatóbb viszonyához.

A Közúti Árutovábbítási Szerződésekről (röviden: KÁSZ) szóló rendelet rendkívül hosszú idő után, a szabályozási területet 35 éve uraló jogszabályt, az azonos elnevezésű 2/1981. (I.31.) MT rendeletet váltja le.

A rendelet - melynek a Polgári Törvénykönyv adja háttérszabályait, s a szabályozás jelentős része is itt található - számos új, a fuvarozó és megbízó viszonyát rendező, az egyes kérdéses esetekben követendő szabályokat hoz létre, melyek megoldást jelenthetnek a szektorban jelentkező permanens jogi problémákra.

A változásokat az alábbiak szerint foglalhatjuk össze:

  • a rendelet pontosítja a megkötésre kerülő fuvarozási szerződés tartalmi elemeit,
  • utaló szabályokkal új előírásokat tesz a fuvarlevél, árukísérő okmányok tartalmává,
  • az állásidő a továbbiakban térítéskötelessé válik, melynek mértékét, számítási módját a felek határozhatják meg,
  • jelentősen enyhül a fuvarozókat terhelő jogi felelősség az árukárokért, az áru elveszésért, megsemmisülésért és a késedelemért – a jogszabály a Ptk. követelményein túl, pontosan rögzíti a mentesülés eseteit,
  • tisztázásra kerül a feladó felelőssége a jogviszonyban, az egyes szerződésszegő esetkörök lehatárolásával.

A megújuló rendelkezések főként a fuvarozással, szállítmányozással elsődleges tevékenységként foglalkozó szervezeteket, de a kiterjedt közúti szállítási folyamatokat figyelembe véve, minden komolyabb gazdasági szervezetet érinthetnek.

A jogszabály ide kattintva érhető el.

Ha kérdése támadt, keresse bizalommal kollégáinkat elérhetőségeiken.