Változások kezelése a megújult minőségirányítási szabvány alapján

A minőségirányításra vonatkozó ISO 9001 szabvány közelmúltban végbement rendes felülvizsgálatának egyik fő célkitűzése volt, hogy a szabványt bevezető és alkalmazó szervezetek hatékonyabban tudjanak reagálni a szervezetet érő változásokra. A szervezet környezete – s így a szervezet tevékenységéből következő kockázatok és kitörési lehetőségek felmérése - és az érdekelt felek azonosítása hozzásegítheti a piaci szereplőket e célok megvalósításához, alkalmazkodó- és versenyképességük fokozásához.

Az új ISO 9001:2015 nemzetközi minőségirányítási szabvány megkülönböztetett figyelmet fordít a minőségirányítási rendszert kiépítő szervezeteket érő változások megfelelő módon történő kézben tartására: a korábban az irányítási rendszer tervezéséhez tartozó, változásokra vonatkozó követelmények a jövőben önálló fejezetet kapnak a megújuló szabványban, s emellett kiemelésre kerülnek a működés megtervezése, a termékek és szolgáltatások tervezése és fejlesztése, valamint a szervezet főtevékenységét adó folyamatok ellenőrzése során.

A szabvány új változata – illeszkedve a 2015. évi verzió általános koncepciójához – nem ad kifejezett követelményeket arra vonatkozóan, hogy a szabványt alkalmazó szervezeteknek miként, milyen folyamatok és dokumentumok segítségével kell az őt érő változásokat kezelnie, de szempontrendszerével megteremti e terület kereteit, így a szervezetnek figyelembe kell vennie:

  • a változások célját, okait és a lehetséges következményeit;
  • a minőségirányítási rendszer integritását;
  • az erőforrások elérhetőségét a megváltozott helyzetben;
  • a meglevő felelősségi- és hatáskörök elosztásának vagy újraelosztásának szükségességét.

A szervezet számos forrásból értesülhet a változásokról, melyeket a rendszer bevezetésekor vagy az új szabványra történő átálláskor tisztázni szükséges. Ilyen források lehetnek a vevői, munkatársi visszajelzések és panaszok, az azonosított kockázatok, lehetőségek vagy nem-megfelelőségek, és többek közt a belső felülvizsgálat eredményei.

Az azonosított változások rendszerbe történő átültetése hozzájárulhat a szervezet megfelelőségének fejlesztéséhez és stabil, a szervezet környezetének változásaira reagálni képes működés megalapozásához.

További információkat, javaslatokat találhat a Nemzetközi Szabványügyi Testület (ISO) minőségirányítási rendszerekkel foglalkozó technikai bizottságának (ISO/TC 176) - angol nyelvű, letölthető – összefoglalójában: Változásmenedzsment

Ha kérdése merült fel, keresse kollégáinkat elérhetőségeiken!