Megjelent az MSZ EN ISO 9001:2015!

A 2015. szeptemberében nemzetközileg kiadott új szabvány november 1-jén Magyarországon is publikálásra került. A korábbi szabvány követelményeire tanúsított szervezeteknek a megjelenéstől számítva 3 év áll rendelkezésre az átállásra, így ez egyelőre nem befolyásolja a tanúsítással kapcsolatos teendőket. 2017. szeptember 15-étől kezdve viszont már csak az új szabvány szerint lehet tanúsítványt kiadni újonnan tanúsított szervezetek esetében, a korábbi szabványokon alapuló tanúsítványok érvényessége pedig legkésőbb 2018. szeptember 15-ig lejár.

A szabvány változtatására a nemzetközi szabványügyi testület (ISO) felülvizsgálati metódusában került sor, 2012 májusa és 2015 szeptembere között. A szabvány fő változásai annak felépítésében tapasztalhatóak, mely egységesítésre került más ISO szabványokkal (pl. a környezetirányítási rendszerek követelményeit meghatározó ISO 14001-gyel), így az integrált rendszerek kialakítása még egyszerűbbé válik.

A legfontosabb új eleme a szabványnak a kockázatalapú megközelítés (melyet a későbbiekben részletesen elemzünk), a struktúrája pedig a következő:

  1. Alkalmazási terület
  2. Rendelkező hivatkozás
  3. Szakkifejezések és meghatározásuk
  4. A szervezet felépítése
  5. Vezetőség
  6. Folyamattervezés
  7. Támogatás
  8. Működés
  9. Teljesítményértékelés
  10. Fejlesztés

A szabvány további fontos elemének tekinthetjük a külső-belső szervezeti tényezők elkülönült figyelemmel kísérését és kezelését, az erőforrások kibővítését a korábbi megfigyelő- és mérőberendezésekre vonatkozó követelményekkel.

Ha kérdése támadt, keresse kollégáinkat elérhetőségeiken!